De luchtkwaliteit in Nederland is over het algemeen redelijk tot goed, hoewel er soms sprake is van luchtverontreiniging. De belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging in Nederland zijn verkeer, industriële activiteiten, verwarming en landbouw. Het verkeer is verantwoordelijk voor de meeste luchtvervuiling, met name door uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof.

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, neemt de Nederlandse overheid verschillende maatregelen. Dit omvat het aanmoedigen van schonere vervoerswijzen, zoals fietsen, openbaar vervoer en elektrisch rijden, en het verminderen van de uitstoot van vervuilende stoffen door industriële activiteiten. Ook wordt er aandacht besteed aan de verbetering van de energie-efficiëntie van gebouwen en de uitfasering van vervuilende brandstoffen.
Het Nederlands milieubeleid richt zich ook op het monitoren en rapporteren van de luchtkwaliteit. Dit gebeurt door middel van luchtkwaliteitsmetingen en analyse van de gegevens. Het doel is om inzicht te krijgen in de concentraties van vervuilende stoffen in de lucht en om te bepalen of er maatregelen nodig zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Hoewel de luchtkwaliteit in Nederland in het algemeen aanvaardbaar is, zijn er nog steeds gebieden waar de concentraties van bepaalde stoffen boven de aanvaardbare grenzen komen. Daarom is er nog steeds werk aan de winkel om de luchtkwaliteit verder te verbeteren en te zorgen voor een gezonde leefomgeving voor iedereen.